Atunci cand vine vorba de alegerea unei centrale termice pentru incalzirea locuintei tale, doua optiuni populare intra in discutie: centrala termica pe gaz si cea electrica. Ambele au avantaje si dezavantaje.

Fie ca esti in procesul de construire a unei case noi sau vrei sa schimbi sistemul de incalzire al locuintei actuale, poti gasi mai jos informatii utile despre cele doua sisteme de incalzire, pentru a lua cea mai buna decizie pentru locuinta ta.

Descopera aici ce avantaje au cele doua tipuri de centrale:

1. Avantajele folosirii unei centrale termice electrica

Utilizare si instalare usoara

La capitolul instalare, centrala electrica nu pune probleme, fiind un proces simplu, ce nu necesita conexiuni complexe, cum ar fi alimentarea cu gaz, care se aplica in cazul centralei termice pe gaz.

Astfel ca, daca nu vrei sa-ti bati prea mult capul si vrei sa rezolvi rapid aceasta problema, vei reusi sa o montezi intr-un timp redus. Cei de la Hornbach.ro au o selectie destul de mare de centrale electrice, din care poti alege modelul dorit.

Eficienta intr-un timp scurt

Centrala termica electrica incalzeste rapid apa si incaperile, la nevoie, oferind caldura aproape instantaneu. Temperatura creste instant, astfel ca nu trebuie sa astepti zeci de minute pana sa resimti schimbarea de temperatura din locuinta ta.

Potrivita mai ales in spatiile mici

Datorita dimensiunilor reduse, centrala termica electrica este potrivita pentru locuintele cu spatii reduse sau pentru apartamente. Nu este neaparat recomandata caselor, deoarece si costurile generate vor fi automat mai mari, asa ca acolo pot interveni alt tip de solutii, mai potrivite spatiilor extinse.

Functionare silentioasa

Centrala termica electrica are un nivel de zgomot redus in comparatie cu variantele pe gaz, fara necesitatea unor ventilatoare puternice sau motorizate. Asa ca poti spune adio poluarii fonice produse de sistemul tau de incalzire.

2. Avantajele folosirii unei centrale termice pe gaz

Eficienta energetica 

Centralele termice pe gaz sunt cunoscute pentru eficienta lor energetica, transformand gazul in caldura cu un grad inalt de eficacitate. Aceasta pot oferi niste costuri mai scazute la capitolul caldura, daca vorbim de locuinte cu spatii vaste, de tipul caselor cu mai multe etaje.

Rapiditate

Centrala termica pe gaz furnizeaza rapid caldura, deoarece timpul de incalzire este scurt. Astfel, incaperile se vor incalzi intr-un interval de timp optim. Dupa reglarea temperaturii dorite la termostat, dureaza cateva minute pana cand incaperea ajunge la confortul termic dorit.

Costuri mai reduse la gaz

Daca ai acces la o sursa de gaz natural la un pret rezonabil, costurile de incalzire pot fi mai mici pe termen lung in comparatie cu utilizarea electricitatii, care are un cost mai ridicat.

Functionare independenta

Centrala termica pe gaz poate functiona independent de reteaua electrica, oferind o optiune de rezerva in caz de intreruperi ale alimentarii cu energie electrica.

In final, alegerea dintre centrala termica pe gaz si cea electrica depinde de preferintele tale personale, costurile de utilitati si resursele disponibile.

Consultarea cu specialisti in domeniul instalatiilor termice si luarea in considerare a nevoilor specifice ale locuintei tale sunt esentiale pentru a face alegerea optima.

Indiferent de optiunea aleasa, asigura-te ca vei beneficia de un sistem de incalzire eficient si confortabil pentru a te bucura de un mediu placut in locuinta ta.