In multe ocupatii de astazi, echipamentul sau uniformele sunt esentiale pentru desfasurarea activitatilor, iar medicii, asistentele medicale, debutantii nu fac exceptie. Stim cu totii ca uniformele trebuie sa fie curate, confortabile, durabile si bineinteles frumoase.

Primul pas in indeplinirea calitatilor de mai sus este alegerea uniformei potrivite.

Masura

Inainte de a comanda un halat sau costum medical, un asistent sau un medic trebuie sa aiba un metru de croitorie, deoarece masura corecta este punctul de plecare.

Deci, folosind un metru de croitorie sau chiar o ruleta, poti masura lungimea bustului, taliei, soldurilor si picioarelor. Trebuie masurat peste lenjerie si lasat un grad de lejeritate, nu mai putin de 1 cm (in functie de preferinta – adaugati 2 sau 3 cm pe categorie daca alegeti o uniforma mai larga).

• Bust: zona cea mai proeminenta a pieptului trebuie masurata;
• Fese: picioarele trebuie lipite impreuna, apoi masurati partea cea mai proeminenta a feselor;
• Talie: metrul trebuie sa fie sub talia naturala;
• Picioare: Se masoara din interior – de la pelvis la 3 cm sub glezna.

Croiala

Exista multe tipuri de croieli si sugestii, moderne sau clasice, disponibile in magazine sau la producatorii de halate sau uniforme medicale. Fiecare profesionist medical poate alege o croiala in functie de tipul si preferintele sale corporale, dar trebuie retinut ca imbracamintea nu trebuie sa restrictioneze in niciun fel miscarea corpului.

Prin urmare, ajutorul incepator trebuie sa aleaga intre mai multe tipuri de taieturi, cum ar fi:

• Unisex – Aceste halate medicale sunt perfecte pentru cei care prefera o haina mai larga. De obicei au maneci mai lungi si pantaloni cu talie mai joasa, dar sunt respectate liniile clasice;
• Atletica – Uniformele din aceasta categorie sunt moderne deoarece sunt dotate cu metode specifice pentru a permite pielii sa respire. De exemplu, unele zone de imbracaminte au material elastic pentru a permite libertatea de miscare;
• Relaxata – Aceasta croiala are o silueta curbata, arcuita, halatul acopera soldurile, iar pantalonii sunt comozi. Aceasta uniforma apare pe femei. Acest model ofera libertate de miscare;
• Stransa pe corp – Acest stil este, de asemenea, mai frecvent in randul femeilor si este recomandat celor cu talie si sold mic. Doamnele cu bustul mai mic pot alege si ele aceasta croiala, dar nu si pentru doamnele plinute.

Marimea

Majoritatea magazinelor si producatorilor de uniforme ofera profesionistilor din domeniul sanatatii diagrame de marime a produselor in posesia lor, pe baza masuratorilor efectuate conform metodelor de mai sus. Exista insa si producatori care respecta marimile clasice, precum S, M, XL, si chiar 34, 38, 40 etc.

In unele cazuri, marimile pot fi incluse in anumite categorii de halate: Petite – pentru angajatii cu inaltimea mai mica de 1,60 metri; XXL – pentru cei care sunt mai ponderali; Normal – nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile anterioare si poate fi gasit cu usurinta de personal medical.

In functie de anotimp, doamnele pot alege si sarafan.

Culoare

Daca clinica sau departamentul in care lucrati nu specifica o anumita culoare pentru halatele medicale, acum exista mult mai multe nuante de uniforme decat albul clasic. Culorile pot fi alese si in functie de nuanta pielii, nu doar de preferinte. De exemplu, persoanele cu pielea mai inchisa pot alege culori precum portocaliu, galben, cires, masline sau turcoaz, in timp ce persoanele cu pielea deschisa pot alege albastru, verde sau roz.

In acelasi timp, pe piata exista in prezent halate sau topuri medicale imprimate, care pot fi selectate in functie de diferite domenii, de exemplu: personalul medical poate alege imprimarea cu flori sau personaje animate; pentru cei care lucreaza cu copii, exista multe modele care pot Inveseleste-i pe cei mici.

In ceea ce priveste ecusonul de pe halat, asistentii incepatori nu ar trebui sa-si faca griji, deoarece angajatorul se va ocupa de el. Cu toate acestea, daca lucrati in serviciile de urgenta, exista reglementari referitoare la semne.

De exemplu, regulamentele de purtare pentru personalul medical, paramedic, stomatologic si de birou din serviciile de urgenta ambulatorie, resuscitare si descarcerare (din 2008 si actualizate in 2015) prezinta tije si mai vechi cu fir argintiu brodat pe suportul de grad. Multe elemente de colt, romburi si bare depind de coloana. Pentru asistentele incepatoare, simbolul este pur si simplu caduceu.

7 thoughts on “Cum alegi uniformele medicale

  1. Faptul ca se organizeaza diverse evenimente si activitati culturale in cadrul muzeului este minunat. Este o modalitate excelenta de a aduce oamenii mai aproape de mostenirea culturala a tarii si de a le oferi experiente autentice.

  2. Ma bucur ca exista astfel de institutii care pastreaza si promoveaza cultura populara romaneasca. Muzeul pare a fi o veritabila comoara de obiecte si obiceiuri traditionale, care ne ajuta sa intelegem mai bine istoria si identitatea noastra.

  3. Articolul este foarte interesant, mi-a placut cum sunt prezentate informatiile despre Muzeul National al Satului ‘Dimitrie Gusti’. Este impresionant sa descoperi traditiile si obiceiurile din diferite zone ale tarii intr-un singur loc.

  4. Un articol excelent care aduce in prim-plan probleme actuale legate de mediu si ne ofera solutii practice pentru a le rezolva. Recomand lectura acestui material tuturor.

  5. Citind acest articol, am realizat cat de important este sa fim constienti de impactul pe care il avem asupra mediului inconjurator si cum putem contribui la protejarea lui.

  6. Ma bucur ca am dat peste acest articol pentru ca mi-a deschis ochii asupra unor aspecte pe care nu le stiam despre subiectul abordat. Foarte bine documentat si scris.

  7. Articolul de pe site-ul mosi.ro este foarte interesant si ofera multe informatii despre un subiect important. Am descoperit multe lucruri noi citind acest articol.

Comments are closed.